Michel Ordeman

Michel Ordeman, voorzitter van CRAFT-brouwers, praat ons bij over ontwikkelingen bij de kleine ambachtelijke brouwer in Nederland. Want met de lokale CRAFT bieren kun je het verschil maken!
 
CRAFT is de branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers. De vereniging is in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief (KBC) en in 2016 gewijzigd in CRAFT. CRAFT heeft inmiddels meer dan 170 leden en promoot en behartigt de belangen van haar leden richting markt, media en politiek. De speerpunten hierbij zijn:

Het promoten van de onafhankelijke, traditionele en innovatieve cultuur van Nederlandse CRAFT-brouwers;
Het beschermen van onze branche en het bieden van een verenigde stem voor CRAFT-brouwers;
Kennis delen met brouwers en consumenten over de diversiteit, smaak en kwaliteit van bier;
Het bouwen van een collegiale community van brouwers en bierliefhebbers;
Het ontwikkelen van relaties en samenwerkingen met partners en stakeholders uit onze branche;
Het uitdragen van ethische en juridische standaarden;
Het steunen en stimuleren van verantwoorde bierconsumptie.

De Nederlandse biercultuur blinkt niet uit met een specifieke bierstijl, zoals de Duitsers dat doen met hun ‘Weizens’ of de Belgen met hun ‘Tripels’ en ‘Lambieken’. Nederlandse craft brouwers blinken uit in diversiteit. Het aanbod van onze leden kan variëren van een traditionele Belgische Dubbel tot een nieuwerwetse IPA of zelfs kruisingen tussen verschillende stijlen.
De diversiteit van de CRAFT-leden is juist de kracht. In Nederland zijn honderden zelfstandige brouwerijen die slechts 5% van de markt in handen hebben. Samen geven zij kleur aan het bierlandschap waarin het overgrote aanbod bestaat uit pils. CRAFT-brouwers brouwen op hun eigen manier. Bij de ene brouwerij komt hierbij meer handwerk aan te pas dan bij de ander. Sommige brouwerijen zijn meer marketing gedreven dan anderen. Ook verschillen CRAFT-brouwers sterk van elkaar qua ambitie: zo willen sommige vooral de regionale markt bedienen en hebben anderen internationale aspiraties.
De belangrijkste overeenkomst tussen CRAFT-brouwers is ‘onafhankelijkheid’. CRAFT-brouwers hebben de vrijheid om creatieve en traditionele bieren te brouwen. CRAFT-brouwers brouwen bier ‘for the love of beer’. Niet om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te creëren.
CRAFT-brouwers brouwen geen ‘speciaal bier’. Deze term is in Nederland ontstaan om het onderscheid tussen boven- en ondergistende bieren te maken. Ondergistende bieren kunnen echter wat ons betreft net zo speciaal zijn als bovengistende bieren. Mits gebrouwen op authentieke wijze en zonder kostenbesparende concessies bij het gebruik van ingrediënten.